Jakie garnki warto wybrać?
Garnki to jedno z podstawowych narzędzi w kuchni. Konieczne jest posiadanie co najmniej jednego. Oczywiście im więcej, tym lepiej. Pozwala to na przygotowanie coraz to bardziej wymyślnych dań. Jakie garnki warto wybrać?
Garnek ze stali nierdzewnej
Podstawowy, średniej wielkości garnek ze stali nierdzewnej przyda się na co dzień. To właśnie w nim ugotujesz makaron albo podgrzejesz obiad. Takie naczynia mogą być stosowane nie tylko na kuchence gazowej, ale także na elektrycznej, a nawet indukcyjnej, można je myć w zmywarce. Garnki ze stali nierdzewnej dobrze jest zakupić w praktycznym zestawie – zawierają wszystko, co potrzeba. To także dobry pomysł na prezent. Na przykład: https://www.porcelanownia.pl/pl/p/Harmony-kpl.-garnkow-14-elt.-Vinzer/1649.
Garnek do mleka
Garnek do mleka to nie gadżet, ale niezbędny element wyposażenia kuchni. Pozwala na szybkie podgrzanie odpowiedniej ilości mleka bez ryzyka spalenia go. A wszystko to dzięki podwójnemu dnu, do którego wlewa się trochę wody. Taki garnek, wbrew swojej nazwie, dobrze sprawdzi się również do podgrzania na przykład sosu lub innej delikatnej potrawy. Na przykład: https://www.porcelanownia.pl/pl/p/Naczynie-do-mleka-1%2C8-l-%2C-16-cm.-Silit/2675.
Garnek do gotowania na parze
Garnek do gotowania na parze przyda się nie tylko osobie, która jest na diecie. Taki sposób gotowania warzyw i innych produktów jest o wiele zdrowszy, ponieważ nie tracą one swoich cennych składników odżywczych. Garnek do gotowania na parze jest nieco wyższy niż standardowy, a do tego ma wkładane sitko do wyłożenia produktów. Na przykład: https://www.porcelanownia.pl/pl/p/Elo-Dampfen-Garnek-do-gotowania-na-parze-18-cm.-1%2C8-l./1871.
Garnek ceramiczny
Garnek porcelanowy ma inne wymagania co do sposobu jego wykorzystania. Nie nadaje się do stosowania na kuchenkach indukcyjnych. Należy pamiętać, że nie można go używać bez zawartości, powinien być wypełniony do co najmniej 2/6 objętości. W zamian jednak nie zmienia smaku dań, świetnie nadaje się on do przygotowywania potraw, które muszą długo się gotować, na przykład aromatycznych zup lub gulaszy. Na przykład: https://www.porcelanownia.pl/pl/p/Garnek-porcelanowy-3%2C2-l-Duo/1727.
Garnek żeliwny
Duży, solidny garnek żeliwny kojarzy się z kuchnią babci. Nic dziwnego, jest ciężki, masywny, dobrze przewodzi ciepło i jest odporny na naprawdę wysokie temperatury. Dzięki temu nadaje potrawom niepowtarzalny smak. Świetnie sprawdzi się on do gotowania potraw wymagających długiego warzenia, różnego typu potrawek mięsnych, dań wschodnich, zup. Jest dekoracyjny, więc można postawić go na stole. Na przykład: https://www.porcelanownia.pl/pl/p/Garnek-zeliwny-okragly-23-cm.-pojemnosc-4%2C2-l.-Korkmaz-Casterra/1692.