Zasady prawidłowego parzenia herbaty
Tak naprawdę nie ma jednego sposobu na parzenie herbaty. Każda odmiana i gatunek nieco się pod tym względem różnią. Jednak są uniwersalne zasady, które przydadzą się za każdym razem.
-
Eksperymenty
Możesz spróbować parzyć swoją ulubioną herbatę na wiele sposobów. Eksperymentując z czasem parzenia, ilością suszu, czy temperaturą wody, uzyskasz odmienne rezultaty, wśród których znajdziesz swój ulubiony. Eksperymentuj również z rodzajami herbaty, wybierając na przykład taką z kwiatami chabru (https://www.porcelanownia.pl/pl/p/Czarna-herbata-z-dodatkiem-chabru-Magic-Nights-stozek-100g-Basilur/2506).
-
Nieprzegotowana woda
Woda używana do parzenia herbaty powinna być podgrzana, ale nieprzegotowana. W ostatnim etapie, kiedy wrzątek mocno buzuje, traci on dużo tlenu, co negatywnie wpływa na jakość naparu. Wodę trzeba podgrzać niemal do temperatury wrzenia, a następnie wyłączyć czajnik i jeszcze chwilę potrzymać w nim wodę. Wrząca woda, którą wlewa się do chłodnego naczynia, traci mniej więcej 10 stopni Celsjusza. Dobrym sposobem jest wykorzystanie zaparzacza do herbaty w wersji elektronicznej (https://www.porcelanownia.pl/pl/p/Zaparzacz-do-herbaty-DIGITAL-Morphy-Richards/2631). Pozwala on na dokładne zmierzenie temperatury w zależności od rodzaju herbaty.
-
Ciepłe naczynie
Filiżanka ogrzana ciepłą wodą sprawi, że herbata będzie miała zupełnie inny smak. Chłód naczynia nie zmieni wówczas warunków parzenia się naparu.
-
Przelanie liści
Dobrej jakości herbatę liściastą powinno się na początku przelać wrzątkiem przez dosłownie kilka sekund. W ten sposób budzi się liście, które dopiero w dalszym kroku posłużyć mogą do parzenia właściwej herbaty.
-
Precyzyjne odmierzenie suszu
Susz herbaciany powinien być ważony na kuchennej wadze, a nie określany przez objętość na łyżeczce. Duże liście zajmą więcej miejsca, ze względu na swoje zwinięcie, a nie znaczy to, że mają one dużo gramów.
-
Czas parzenia w zależności od liści
To wielkość liści wyznacza czas parzenia. Krótkie, drobno pocięte parzy się naprawdę krótko, w przeciwieństwie do dużych liści. Zielona herbata pita ze względów zdrowotnych powinna być parzona ponad 10 minut, ponieważ dopiero wówczas osiąga maksymalne stężenie polifenoli. Z drugiej strony osoby doceniające jakość naparu uznają to za duży grzech, ponieważ herbata staje się wówczas bardzo gorzka.
-
Dodatki na końcu
Wszelkie dodatki do herbaty dodaje się na końcu, kiedy napar jest już gotowy. Cytrynian glinu to szkodliwa substancja, która powstaje w wyniku kontaktu kwasu cytrynowego z liśćmi herbaty. Jednocześnie nie wydziela się on w kontakcie z samym naparem. Dlatego dobrym pomysłem jest używanie sitka do herbaty (https://www.porcelanownia.pl/pl/p/Sitko-do-herbaty-8-cm.-Tescoma/3139).