Przy zamówieniu powyżej 300 zł kurier GRATIS!
665552935porcelanownia@porcelanownia.pl
Newsletter
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Jak parzyć najlepsze herbaty? - 12.04.2019 0
Jak parzyć najlepsze herbaty? - 12.04.2019

 

Zasady prawidłowego parzenia herbaty

Tak naprawdę nie ma jednego sposobu na parzenie herbaty. Każda odmiana i gatunek nieco się pod tym względem różnią. Jednak są uniwersalne zasady, które przydadzą się za każdym razem.

  1. Eksperymenty

Możesz spróbować parzyć swoją ulubioną herbatę na wiele sposobów. Eksperymentując z czasem parzenia, ilością suszu, czy temperaturą wody, uzyskasz odmienne rezultaty, wśród których znajdziesz swój ulubiony. Eksperymentuj również z rodzajami herbaty, wybierając na przykład taką z kwiatami chabru (https://www.porcelanownia.pl/pl/p/Czarna-herbata-z-dodatkiem-chabru-Magic-Nights-stozek-100g-Basilur/2506).

  1. Nieprzegotowana woda

Woda używana do parzenia herbaty powinna być podgrzana, ale nieprzegotowana. W ostatnim etapie, kiedy wrzątek mocno buzuje, traci on dużo tlenu, co negatywnie wpływa na jakość naparu. Wodę trzeba podgrzać niemal do temperatury wrzenia, a następnie wyłączyć czajnik i jeszcze chwilę potrzymać w nim wodę. Wrząca woda, którą wlewa się do chłodnego naczynia, traci mniej więcej 10 stopni Celsjusza. Dobrym sposobem jest wykorzystanie zaparzacza do herbaty w wersji elektronicznej (https://www.porcelanownia.pl/pl/p/Zaparzacz-do-herbaty-DIGITAL-Morphy-Richards/2631). Pozwala on na dokładne zmierzenie temperatury w zależności od rodzaju herbaty.

  1. Ciepłe naczynie

Filiżanka ogrzana ciepłą wodą sprawi, że herbata będzie miała zupełnie inny smak. Chłód naczynia nie zmieni wówczas warunków parzenia się naparu.

  1. Przelanie liści

Dobrej jakości herbatę liściastą powinno się na początku przelać wrzątkiem przez dosłownie kilka sekund. W ten sposób budzi się liście, które dopiero w dalszym kroku posłużyć mogą do parzenia właściwej herbaty.

  1. Precyzyjne odmierzenie suszu

Susz herbaciany powinien być ważony na kuchennej wadze, a nie określany przez objętość na łyżeczce. Duże liście zajmą więcej miejsca, ze względu na swoje zwinięcie, a nie znaczy to, że mają one dużo gramów.

  1. Czas parzenia w zależności od liści

To wielkość liści wyznacza czas parzenia. Krótkie, drobno pocięte parzy się naprawdę krótko, w przeciwieństwie do dużych liści. Zielona herbata pita ze względów zdrowotnych powinna być parzona ponad 10 minut, ponieważ dopiero wówczas osiąga maksymalne stężenie polifenoli. Z drugiej strony osoby doceniające jakość naparu uznają to za duży grzech, ponieważ herbata staje się wówczas bardzo gorzka.

  1. Dodatki na końcu

Wszelkie dodatki do herbaty dodaje się na końcu, kiedy napar jest już gotowy. Cytrynian glinu to szkodliwa substancja, która powstaje w wyniku kontaktu kwasu cytrynowego z liśćmi herbaty. Jednocześnie nie wydziela się on w kontakcie z samym naparem. Dlatego dobrym pomysłem jest używanie sitka do herbaty (https://www.porcelanownia.pl/pl/p/Sitko-do-herbaty-8-cm.-Tescoma/3139).

 

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl