Przy zamówieniu powyżej 300 zł kurier GRATIS!
665552935porcelanownia@porcelanownia.pl
Newsletter
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Sekret dobrego ciasta 0

Sekret dobrego ciasta? Dobra blacha!

Jeszcze całkiem niedawno na rynku dostępne były tylko jedne blachy do ciasta – aluminiowe. Wówczas nie było zupełnie problemu z wyborem. Obecnie jednak różnorodność jest na tyle duża, iż warto wiedzieć, do czego jaki model wybrać i jak z nim postępować, aby wypieki były możliwie najlepsze.

Blacha aluminiowa

Blaszane foremki są szeroko dostępne, lekkie, niedrogie. Ich wadą jest konieczność wcześniejszego przygotowania, czyli wysmarowania tłuszczem lub wyłożenia papierem do pieczenia, inaczej ciasto będzie przywierać do brzegów. Blacha aluminiowa z czasem może zacząć rdzewieć, nie jest ona szczególnie trwała.

Współcześnie na szczęście nawet metalowe blachy wyglądają i zachowują się totalnie odmiennie. Produkty Tescoma, takie jak blacha do pieczenia głęboka (https://porcelanownia.pl/pl/p/Blacha-do-pieczenia-gleboka-39x26-cm-Tescoma-Delicia-Gold/2809), pokryte są powłoką antyadhezyjną najwyższej klasy, która zabezpiecza produkt przed przypalaniem. Ciekawym pomysłem jest forma razem z pokrywką, taka jak forma z pokrywką Bake & Take Kaiser (https://porcelanownia.pl/pl/p/KAISER-Forma-z-pokrywa-Bake-Take-24-x-24-cm/8319). W ten sposób przygotowany deser łatwiej jest przechowywać w lodówce lub na blacie albo zabrać idąc do kogoś z wizytą.

Szkło i ceramika

Blachy do ciasta ze szkła i ceramiki z pewnością są eleganckie. To pomysł chociażby na prezent dla kogoś bliskiego. Takie naczynie można podać bezpośrednio na stół. Jest co prawda ciężkie, ale w zamian bardzo trwałe. Problemem może być ich przechowywanie – trzeba mieć na to miejsce.

Silikon

Producenci zapewniają, że foremki silikonowe są niezniszczalne. Co prawda są bardzo trwałe, ale jednak z czasem faktycznie zaczynają wyglądać gorzej. Atutem silikonu jest niesamowita wygoda jego stosowania. Foremki na ciasto z silikonu są miękkie i elastyczne. Mają zróżnicowane kształty, a więc uzyskać z nich można fantazyjne wypieki. Dodatkowo w większości przypadków nie trzeba w żaden sposób przygotowywać tego materiału. Każdy, nawet najdrobniejszy szczegół, zostanie odwzorowany perfekcyjnie. Przykładem niech będzie forma wieloelementowa do wypieków w kształcie zamku Pavoni (https://porcelanownia.pl/pl/p/PAV-Forma-wieloelementowa-do-wypiekow-ZAMEK%2C-roz/8737).

 

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl