Musisz wiedzieć, że paczki z porcelaną pakujemy PANCERNIE :) Możesz być spokojny. Paczka dojedzie w całości. Bierzemy za to pełną odpowiedzialność. Zapraszamy na zakupy :)
665 552 935porcelanownia@porcelanownia.pl
Świąteczne nakrycie 0

Jak prawidłowo ustawić porcelanę na odświętnym stole?

Planujesz zorganizowanie jakiejś uroczystości w swoim domu? W takim razie koniecznie zatroszcz się o zakup zestawu porcelany. Komplet na 12 osób pozwala na pełne wyposażenie stołu w przedmioty potrzebne na każdym przyjęciu.

Co wchodzi w skład odpowiedniego kompletu porcelany?

Uroczysty obiad składa się z kilku dań. Dlatego tak ważne jest, żeby mieć komplet porcelany zdolny do ich pomieszczenia. Przykładem klasycznego serwisu porcelany jest Martha Gold (https://porcelanownia.pl/pl/p/Martha-Gold-0683-serwis-obiadowy-dla-12-osob-Bogucice/394). W zestawie znaleźć się powinny:

  • Talerze obiadowe w wersji płaskiej oraz głębokiej na zupę;

  • Talerzyki deserowe, które przydadzą się nie tylko na ciasto, ale również na przystawki i inne drobne dania;

  • Półmiski, najlepiej w różnych rozmiarach, na których pomieszczą się mięsa, dodatki do nich, a także przystawki;

  • Salaterki nie tylko do sałatek, ale również do owoców i warzyw, takich jak oliwki;

  • Sosjerka do podawania sosu do polania mięsa;

  • Waza do zupy, szczególnie ważna dla miłośników zup, którzy chcą ją zaserwować swoim gościom.

Niektóre serwisy porcelany są jeszcze bardziej rozbudowane, na przykład o bulionówki odpowiednie do serwowania na przykład zup-kremów.

Osobną kwestią jest także zestaw kawowy, z filiżankami wraz ze spodeczkami, a także cukiernicą, dzbanuszkiem na mleko oraz dzbankiem na herbatę lub kawę.

Zasady ustawienia porcelany na stole

Teraz, kiedy zestaw porcelany jest już wybrany, należy ją odpowiednio ustawić na stole. Zasady nakrywania stołu nie są bardzo skomplikowane, a przy tym dość uniwersalne. Podstawą jest ustawienie talerzy w bliskiej odległości od krawędzi stołu. Na początku stawia się talerz płytki. Na nim stawia się talerz głęboki na zupę albo bulionówkę. Talerze deserowe mogą być wcześniej przygotowane, ale nie stawia się ich na stole przed podaniem deseru. Wyjątkiem jest oczywiście sytuacja, w której serwujesz również przystawki wymagające obecności talerzyków. Wówczas postawić je można po prawej stronie nakrycia.

Porcelana z daniami wspólnymi, czyli półmiski albo salaterki, powinna zostać ustawiona w taki sposób, aby każdy gość miał do nich tak samo łatwy dostęp oraz aby dania były dobrze wyeksponowane.

 

 

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl