Naczynia z powłoką ceramiczną
Naczynia z powłoką ceramiczną pozwalają na beztłuszczowe przygotowywanie wielu potraw. Taka powłoka jest tworzona w procesie produkcyjnym, w którego trakcie minerały i glina są wypalane w temperaturze wyższej niż 1200°C. W efekcie tworzy się gładka, bardzo trwała, a przy tym odporna na zarysowania powierzchnia. Naczynia ceramiczne mogą być używane w temperaturze wyższej niż 400°C, a także zamrażane.
Plusy naczyń z powłoką ceramiczną
Naczynia ceramiczne są łatwe do utrzymania ich w czystości, nie wymagają na przykład długotrwałego namaczania. Tego rodzaju garnki oraz patelnie sprawiają, że przygotowywane w nich składniki na dłużej zachowują wartości odżywcze. Gładka powierzchnia sprzyja równomiernemu rozkładaniu się ciepła, dlatego potrawy przygotowywane są szybciej i przy zużyciu mniejszej ilości energii elektrycznej. Powłoka ceramiczna nie wchodzi w reakcje z daniami, a co za tym idzie – nie wpływa na smak potraw.
Minusy naczyń ceramicznych
Naczynia ceramiczne nie lubią nagłych zmian temperatury, może to spowodować ich uszkodzenie. Najpoważniejszym minusem takiego wyboru jest ciężar – garnki i patelnie z powłoką ceramiczną są ciężkie i czasami trudniej unieść je jedną ręką. Nie są to także produkty najtańsze.
Idealnym wyborem do niskotłuszczowego przygotowywania potraw jest codzienna patelnia Elo Pure Edition (https://www.porcelanownia.pl/pl/p/Patelnia-ceramiczna-24-cm.-Elo-Pure-Edition/764). Jej średnica 24 centymetrów oraz duża głębokość pozwalają nie tylko na smażenie, ale również na gotowanie. Patelnia ceramiczna pełnić może również funkcję grilla, jak w przypadku patelni ceramicznej do grillowania Elo Pure Edition (https://www.porcelanownia.pl/pl/p/Patelnia-ceramiczna-do-grillowania-28-cm.-Elo-Pure-Edition/1875). Jest świetna na przykład dla miłośników steków, którzy na tradycyjnej patelni nie byli w stanie osiągnąć odpowiednich parametrów wysmażenia mięsa.
Garnek porcelanowy Duo (https://www.porcelanownia.pl/pl/p/Garnek-porcelanowy-3%2C2-l-Duo/1727) to rozwinięcie technologii powłoki ceramicznej. W tym przypadku jego żywotność jest 10-krotnie dłuższa. Ze względu na idealne rozprowadzanie ciepła, jest to wybór energooszczędny, do stosowania na wszystkich typach kuchenek.